Što je novo na bojnom polju: Rheinmetallov dizelski div opremljen je za sve uvjete!

Najnovija generacija vozila uz tradicionalnu vizualnu kamuflažu ima i skriveni način rada, koji prigušuje digitalne tragove

Njemački industrijski div Rheinmetall jedan je od najvećih dobavljača u vojnoj industriji, od gotovih rješenja do komponenti kao što je 120 milimetarski top za bojni tenk Leopard 2. U vojnoj industriji nitko ne želi pretjerano zaostajati, a slično razmišljaju i u Rheinmetallu. Nakon generacije transportnih i bojnih vozila HX2, koja su s proizvodne trake prvi put izašla 2004. godine. Sada je predstavljena nova generacija, HX3, s jednim ciljem, osigurati polivalentnost vojnim jedinicama.

O motoru se ne zna mnogo, ali prethodna generacija je koristila 10,5-litrene V6 dizelaše s 440 KS. U HX3 je i dalje dizelski motor, razvijen u suradnji s MAN-om, a zna se da postoji više opcija, jedna su Euro 6 motori, a tamo gdje kvalitetno gorivo nije opcija, dostupni su i Euro 2 motori. HX3 dolaze s novim aktivnim ovjesom stražnje osovine koji im omogućuje superiorne terenske performanse. Tu su i pomoć pri kočenju u nuždi (EBA), prilagodljivi tempomat (ACC) i upozorenje na napuštanje trake (LDW). Svi ovi sustavi mogu se isključiti.

HX3 se može opremiti oklopljenom kabinom čija se razina zaštite može modularno povećati, što olakšava rad i čini posadu sigurnijom. Osim toga, pruža bolju zaštitu od mina i improviziranih eksplozivnih naprava (IED) zahvaljujući ojačanom okviru.

Najnovija generacija vozila uz tradicionalnu vizualnu kamuflažu ima i skriveni način rada, koji prikriva digitalne tragove. Da bi se smanjio digitalni potpis vozila, funkcija onemogućava sve funkcije prijenosa i prijema ako je potrebno.

HX3 će biti dostupni u varijantama 4×4, 6×6, 8×8 i 10×10. Nove tehnologije, poput potpuno automatiziranog sustava za rukovanje teretom (ALHS) i univerzalnog podokvira otpornog na uvijanje (UTRS), pomoći će njegovoj standardnoj logističkoj ulozi. Kamioni se također mogu koristiti kao nosači sustava za sofisticirane raketne i radarske sustave, odnosno kao baza za kupolu s haubicom.

HX3 je opremljen ojačanim krovom koji služi i kao nosač raznih opcija naoružanja. Na krov se mogu instalirati strojnice visokog kalibra i pružiti daljnje mogućnosti za instaliranje dodatnih aktivnih/pasivnih obrambenih sustava.