Jeste li čuli za EMAS? Ovaj sustav ugrađuje se na neke piste i zaustavlja avione koji ne mogu zakočiti na vrijeme!

Ako zrakoplov napusti pistu i prijeđe na ovu površinu, lagani materijal na površini puca pod masom kotača i zrakoplov završava u pješčanoj klopki

Amerikanci ga zovu EMAS, Engineered materials arresting system ili na hrvatskom, u slobodnom prijevodu, Sustav za zaustavljanje zrakoplova. Ovaj sustav je ugrađen na velik dio američkih zrakoplovnih pista kako bi zaustavio avione koji ne mogu na vrijeme zakočiti i kako bi spriječio prometnu nesreću.

On je sličan sustavima na nekim autocestama, odnosno na nizbrdicama. Kada kamionima otkažu kočnice, imaju posebna odvojke na koje mogu skrenuti, koji su pokriveni pijeskom i cilj im je odmah zaustaviti ih.

EMAS radi slično, ako zrakoplov napusti pistu i prijeđe na ovu površinu, lagani materijal na površini (tanki sloj betona ili nekog drugog materijala) puca pod masom kotača i zrakoplov završava u pješčanoj klopki.

U Americi je dužina EMAS-a propisana na 180 metara, a taj sustav je do 2019. instaliran na 112 pista na 68 aerodroma. U Europi ćete EMAS pronaći u Madridu, dva sustava su u Norveškoj i jedan u Švicarskoj, a nekoliko ih je i u francuskim prekomorskim departmanima.

Već je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva u kojima je EMAS pomogao zaustaviti zrakoplove, a jedan od njih je kočenje Boeinga 737 s 37 putnika 2018. godine na aerodromu u Burbanku u Kaliforniji.