Dolazi nam jedrenjak koji će prevoziti kontejnere: Dobio je ključno odobrenje!

S ukupnom duljinom od 197 metara i širinom od 32 metra, brod će imati kapacitet od 2500 kontejnera

Novom konceptnom dizajnu broda za prijevoz kontejnera dodijeljeno je načelno odobrenje klasifikacijskog društva Bureau Veritas. Dizajn, nazvan Trade Winds 2500, predviđa brod s plinskim motorom, koji je opremljen sa šest krila za postizanje smanjenja emisije CO2 od čak 35% na temelju tipične prekooceanske rute od 4000 nautičkih milja u usporedbi s brodom s konvencionalnim pogonom.

S ukupnom duljinom od 197 metara i širinom od 32 metra, brod će imati kapacitet od 2500 kontejnera. Premda ga veličina čini prikladnim za pomorske brodove na kratkim plovidbama ili usluge isporuke u Europi, Srednjoj Americi, Karipskim otocima i Kini, brod može raditi i na prekooceanskim rutama.

Trade Wings 2.500 zajednički su razvili VPLP Design (Francuska), Alwena Shipping (Francuska), SDARI (član člana China State Shipbuilding Co.) i AYRO (Francuska).

Osnovni dizajn odlikuje se hibridnim pogonom sa šest uvlačnih krilnih jedra. Također, brod će se isporučiti s opcijom nadogradnje za buduća dekarbonizirana goriva poput amonijaka ili vodika. Gledajući ukupnu uštedu CO2, krilna jedra činit će približno 57%, dok će optimizirani pogon na LNG donijeti preostalih 43% uštede.