Punjenje strujom u vožnji: Talijani grade prvu ‘električnu’ autocestu!

Planirano je da nekoliko vozila Stellantis grupe i međugradski autobus Iveco budu dio tog projekta

Ili, bolje rečno, kružni odvojak autoceste. Nekoliko tvrtki udružilo se kako bi pokrenulo projekt Arena del Futuro u Italiji. Kombinirajući snage, sve uključene strane izradit će namjenski dio autoceste A35 Brebemi-Aleatica, tako da može koristiti beskontaktno punjenje za prijenos električne energije u EV. A35 ide između Brescije i Milana, a beskontaktno punjenje bit će omogućeno na 1050 metara dužine u blizini izlaza Chiari istok.

Ovaj potez napajat će se jednim megavatom snage, a bit će zatvorena kružna cesta nazvana Arena del Futuro ili Arena budućnosti. Tvrtka za bežično punjenje ElectReon će koristiti svoje tehnologije statičkog prijenosa snage i tehnologije dinamičkog prijenosa snage kako bi omogućila punjenje stojećih vozila i vozila u pokretu u određenom prostoru.

U konzorciju koji radi na ovom projektu ukupno je 14 različitih članova, uključujući industrijske partnere i talijanska sveučilišta. Ti partneri uključuju autocestu A35 Brebemi-Aleatica, ABB, ElectReon, FIAMM Energy Technology, Iveco, Iveco Bus, Mapei, Pizzarotti, Politecnico di Milano, Prysmian, Stellantis, TIM, Sveučilište Roma Tre i Sveučilište u Parmi.

Trenutno je nejasno koliko će dugo trajati konstrukcija ceste. Planirano da nekoliko vozila Stellantis grupe i međugradski autobus Iveco budu dio projekta.