Novi britanski nosač aviona: HMS Queen Elizabeth krenuo je u prvu misiju!

U svrhu obrane od drugih manjih plovila i raketa nosač ima ukupno 13 automatiziranih topova i strojnica

Vrijeme je da se krene pjevaju Goran Bare i Majke, a ova izjava vrijedi i za HMS Queen Elizabeth, ponos britanske flote. Novi nosač iz istoimene klase (drugi je Prince of Wales) zaplovio je u prvu misiju. Brod je dovršen 2017. godine, a sve do sad su trajale tehničke i operativne pripreme. HMS Queen Elizabeth isplovio je iz Portsmoutha s ostalim brodovima iz Carrier Strike grupe. Na ispraćaju je bila i engleska kraljica.

Posada nosača zrakoplova teškog 65.000 tona nedavna je završila opsežnu obuku. U posljednjoj fazi treninga 20 brodova, 150 zrakoplova i 3 podmornice bilo je dio velike vojne vježbe uz škotsku obalu. Avioni F-35 koji imaju opciju vertikalnog uzlijetanja/slijetanja prvi put su koristili palubu nosača i pogodili ciljeve, a na istoj vježbi sudjelovao i drugi nosač iz iste klase.

Na prvom putovanju, između ostalih brodova, pridružuju joj se razarači HMS Diamond i Defender, kao i podmornica klase Astute i preko 30 zrakoplova.

Ova misija će se odvijati tijekom sljedećih sedam mjeseci, pokrivat će 26.000 nautičkih milja, a 40 će zemalja biti posjećeno tijekom puta. Nakon plovidbe Atlantskim oceanom, grupa će sudjelovati u vježbama u Sredozemnom moru, s drugim brodovima, uključujući francuski nosač FS Charles De Gaulle. To su isti oni Francuzi na čije je ribare britanski premijer nedavno slao ratnu mornaricu (čudan je svijet u kojem živimo). Zatim će se skupina uputiti prema Indijskom oceanu i Tihom oceanu, gdje će sudjelovati u daljnjim vježbama.

Inače, HMS Queen Elizabeth ima posadu do 1600 ljudi, dugačak je 280 metara i nema katapult ili zaustavnu rampu kao američki nosači aviona. Opremljen je s do 36 višenamjenskih aviona F-35 te nekoliko vrsta helikoptera. U svrhu obrane od drugih manjih plovila i raketa ima ukupno 13 automatiziranih topova i strojnica. Nosač ima dvije plinske turbine te četiri dizelska motora (48.000 i 15.600 KS). Oba broda koštat će britanske porezne obveznike 6.2 milijarde funti, bez dosadašnjih i budućih operativnih troškova.