Tesla vraća novac vlasnicima Modela S u Norveškoj: Ažuriranje softvera smanjilo je domet i brzinu punjenja baterija!

Testovi su pokazali da je ažuriranje softvera dovelo do duljeg vremena punjenja i smanjenja kapaciteta baterija

Zahvaljujući raskošnim državnim subvencijama, Norveška je bila jedna od prvih zemalja u kojima su proizvođači električnih automobila stekli značajne tržišne udjele. Prvi uspjeh u skandinavskoj zemlji sada također stvara probleme pioniru električnih automobila Tesli. Kako izvještava norveški medij Nettavisen, više od 30 kupaca Modela S i X od 2013. do 2015. godine s baterijama snage 85 kW od suda je od Tesle dobilo po 13.300 eura odštete zbog manjeg kapaciteta baterije i manje snage punjenja nakon obvezne nadogradnje softvera.

Pogođeni kupci Tesle u Norveškoj požalili su se Odboru za posredovanje krajem prošle godine na pogoršanje kapaciteta baterije i brzine punjenja. Američki proizvođač nije komentirao navode i stoga je osuđen da krajem travnja plati protuvrijednost od 13.300 eura po vozilu. Testovi su pokazali da je ažuriranje softvera dovelo do duljeg vremena punjenjai smanjenja kapaciteta baterija. Ažuriranje softvera pravdalo se zaštitom baterija i pokušajem povećanja njihove dugotrajnosti.

Sllični slučajevi dogodili su se u Norveškoj 2016. godine kada su 132 kupca Modela S primila odštetu u iznosu od nekoliko tisuća eura zbog netočnih podataka o performansama.