Opasan presedan: Izraelci su priznali da su s obrambenim sustavom Iron Dome greškom srušili svoj dron!

Izraelci su više navrata, prije ovog incidenta, uvjeravali odgovorne čelnike svjetskog civilnog zrakoplovstva da Iron Dome jasno prepoznaje neprijateljske mete

Obračuni Izraelaca i Palestinaca iz pojasa Gaze na sreću su bliska prošlost. Nakon međusobnog granatiranja i bombardiranja te mnogo poginulih i ranjenih – među njima i djece, dogovoreno je primirje. Kao i uvijek, zaraćene strane vidaju rane i analiziraju svoje postupke, a jedna informacija posebno je neugodna za izraelski stranu premda je šteta naoko minimalna.

Naime, radarsko-raketni obrambeni štit Iron Dome srušio je izraelski dron Skylark (malen je i težak samo sedam kilograma). Kao što smo već napomenuli, šteta je minimalna, ali mnogo veće brige muče Izraelce. Jedna od karakteristika Iron Domea dosad je bila da uspješno prepoznaje letjelice, rakete ili granate koje pripadaju neprijatelju. Ovaj slučaj dokazuje da u njegovom sustavu možda postoji pogreška, a to u opasnost dovodi sve one koji lete s izraelskim vojnim avionima i helikopterima te čak putnike i osoblje u civilnim zrakoplovima.

Izraelci su više navrata, prije ovog incidenta, uvjeravali odgovorne čelnike svjetskog civilnog zrakoplovstva da Iron Dome jasno prepoznaje neprijateljske mete. Sada se javio ozbiljan problem.