Kako (pokušati) ugasiti automobil u plamenu? Prvi savjet je – ne paničarite!

Gasite požar tako da mlaz aparata za gašenje usmjerite na izvor požara i to činite s kratkim mlazovima

Ostanite prisebni – to je prvi savjet koji Udruženje njemačkih vatrogasnih društava (BVBF) daje u slučaju da vam automobil zahvati požar. Naravno, savjetovati vam da ostanete mirni dok vam ispod poklopca motora suklja dim je kao tražiti od boksača da u ringu promovira koncept mira i ljubavi. No, barem pokušajte biti racionalni, stanite s desne strane ceste ili na nekom sigurnom ugibalištu, uključite sva četiri pokazivača smjera i isključite motor. Prije nego što se vatre počne širiti na interijer proći će minute, tako da imate vremena stati na sigurno mjesto.

Potom napustite automobil i ako imate aparat za gašenje požara, pokušajte ugasiti plamen. Podignite poklopac motora tek malo, da ne razbuktate požar. Zapamtite, prije podizanja poklopca motora, koji je vjerojatno vruć, navucite rukavice ili obložite ruke nekim materijalom – da se ne opečete.

Gasite požar tako da mlaz aparata za gašenje usmjerite na izvor požara i to činite kratkim mlazovima. Proširi li se požar izvan granica prostora s motorom, udaljite se barem metar od plamena i pazite na smjer vjetra.

BVBF savjetuje da u automobilu imate apart za gašenje požara s dva kilograma smjese za gašenje.