Austrija i Njemačka mijenjaju propise: Dopustile su naknadnu ugradnju LED lampica na automobile!

LED lampice moguće je ugraditi kao kratka svjetla

LED svjetla mnogo su snažnija od klasičnih halogenih, što se posebno vidi tijekom vožnje u noćnim uvjetima. Dosad vozači nisu mogli nadograditi svoja klasična halogena svjetla na automobilima LED rasvjetom (ako nisu mijenjali cijeli far), ali i to se mijenja. U Austriji su prvi put odobrene LED lampice koje se mogu koristiti umjesto halogene lampice.

Nakon opsežnih postupaka ispitivanja i odobravanja, naknadno ugrađene LED lampice odobrene su za upotrebu na cestama od strane Savezne uprave za automobilski promet (KBA) u Njemačkoj u jesen 2020. godine. Od tada je legalizirana zamjena za halogene žarulje H7. Savezno ministarstvo za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije u Austriji (BMK) sada je stalo uz KBA. To znači da su LED lampice u Austriji legalne.

Trenutno se odobrenje odnosi na kratka svjetla točno određenih modela vozila koji su registrirani u Austriji. Uključuju popularne modele kao što su BMW serije 2 Gran ili Active Tourer, Audi A3, VW Passat, Ford Mondeo… Zasad je jedinu lampicu ponudio Osram sa svojim Night Breakerom.

Proizvođač obećava svjetlo koje je usporedivo s dnevnim te je do tri puta snažnije od minimalnih zakonskih zahtjeva.  Zahvaljujući LED tehnologiji svjetla traju i do pet puta duže te troše mnogo manje energije. Cijena kompleta je 130 eura.