Hitni koridori na cestama: Za vozača mali pomak lijevo ili desno, za unesrećenog koridor prema životu!

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152.

 Prije dvije godine Hrvatske autoceste zajedno su s  Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog autokluba te Hrvatske vatrogasne zajednice predstavile kampanju Hitni koridor spašava život. Zahvaljujući medijima kampanja je polučila snažan odjek u javnosti te su se svi vozači u incidentnim situacijama ponašali po protokolu.

Prošle godine promet je značajno bio u padu zbog pandemije, a samim time bila je i manja potreba za  intervencijama hitnih službi. Međutim, unazad tjedan dana svjedočimo intenzivnom povećanju prometa na našim autocestama, a što u konačnici rezultira i povećanjem broja prometnih nesreća. Nažalost, primijetili smo da su vozači zanemarili ili zaboravili pravilo formiranja hitnog koridora.

Podsjetili bi vozače, da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te mogli pomoći unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasiti nečiji život, potrebno je omogućiti njihov što brži i sigurniji prolazak formiranjem tzv. hitnog koridora na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Na žalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

Prednosti Hitnog koridora:

  • Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
  • Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
  • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
  • Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
  • Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača mali je pomak lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.