Hitni koridori na cestama: Za vozača mali pomak lijevo ili desno, za unesrećenog koridor prema životu!

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152.

Čeka nas još jedna velika turistička sezona. Kao što znate, u Hrvatsku se često dolazi cestovnim putem, bit će velikih gužvi, a s povećanim intenzitetom prometa, nažalost, dolaze i prometne nesreće te drugi medizinski slučjevi koji zahtijevaju hitne intervencije. Zbog toga upozoravamo vozače na formiranje tzv. hitnog koridora na cestama.

Da bi interventna vozila brzo i sigurno stigla do mjesta nesreće te mogli pomoći unesrećenima, a time u većini slučajeva i spasiti nečiji život, potrebno je omogućiti njihov što brži i sigurniji prolazak formiranjem hitnog koridora na način da se vozila koja se nalaze u desnoj traci pomaknu što više udesno, a vozila koja se nalaze u lijevoj traci što više ulijevo.

Stvaranje hitnog koridora propisano je i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, čl. 152. Nažalost, ovo pravilo u praksi funkcionira samo ako se svi vozači pridržavaju i dopuštaju interventnim vozilima neometan prolaz do mjesta nesreće.

Prednosti Hitnog koridora:

  • Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,
  • Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,
  • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,
  • Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,
  • Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

Pridržavanje obveze o formiranju Hitnog koridora za vozača mali je pomak lijevo ili desno, dok je za unesrećenog koridor prema životu.