Novi tip jedara: Na moru je prvi ribarski brod koji koristi i snagu vjetra!

eSAIL proizvodi 6-7 puta više sile od uobičajenog jedra, s minimalnom potrošnjom energije i bez mehaničke složenosti

Zaplovio je i prvi brod s novim tipom jedara, kao pomoćnim pogonom. Panamski ribarski brod Balueiro Segundo dobio je novodizajnirano jedro španjolske tvrtke Bound4Blue, koje jamči velike uštede u potrošnji goriva glavnog motora.

eSAIL je vrsta jedra kojese temelji na aktivnoj kontroli, a ima i funkciju usisavanja zraka zbog povećanja otpora i sile jedrenja.

Kada je izložen vjetru, s isključenim usisavanjem, stvara samo otpor kao i bilo koja druga struktura. Međutim, kada se aktivira usisavanje, usisava se mala količina zraka u unutrašnjost jedra, stvarajući enormne količine potiska.

eSAIL proizvodi 6-7 puta više sile od uobičajenog jedra, s minimalnom potrošnjom energije i bez mehaničke složenosti (bez inercijskih opterećenja, vibracija, stalnog kretanja…) osiguravajući jednostavan i pouzdan rad. Ovaj sustav je dizajniran tako da, kada je instaliran na plovilo, njegovi kapaciteti visokog dizanja maksimiziraju uštedu goriva, kompaktnim, laganim i jeftinim sustavom. Planirano je eSail ugrađivati i na veće brodove.