Kvarovi na elektronici vozila: Koje dijelove možete popraviti? Zamjena nije uvijek nužna!

Kontrolna jedinica motora, instrumetna ploča, CD player..., kvarovi na ovim uređajima izazivaju frustracije, ali zbog njih ne morate kupovati skupe zamjenske dijelove

Kolege iz Njemačkog autokluba (ADAC) pozabavili su se elektronikom automobila i kvarovima na tim sustavima. Nerijetko vam u servisima sugeriraju zamjenu, ali elektroniku ili instrumentnu ploču je također moguće popraviti.

Kontrolna jedinica motora, instrumetna ploča, CD player…, kvarovi na ovim uređajima izazivaju frustracije, ali zbog njih ne morate kupovati skupe zamjenske dijelove. Procjena je da se popravkom može uštedjeti do 90 posto novca. Na primjer, instrumetna ploča za Škodu Octaviju košta 800 eura, a ako su se samo odspojile žice, lemljenje će koštati oko 150 eura.

Uvijek se u servisu treba raspitati je li baš nužna zamjena nekog dijela, odnosno može li se on popraviti. Potrebno je uza se imati i telefenoski broj dobrog autoelektričara kod kojeg ćete dobiti najkvalitetnije informacije.

Što se sve može popraviti? Ovo su samo neki dijelovi elektronike…

Mjerač protoka zraka, pikselizacija ekrana, neispravni analogni displeji, puknuće žica ABS i ESC sustava, greške u čitanju CD uređaja, neispravna lampica pokazivača smjera na instrumentoj ploči, pad kontrolne jedinice, raznovrsni kvarovi zbog defektne instrumentne ploče, neispravnost osvjetljenja instrumenata, neispravni senzori ABS-a i ESP-a, kvar cijelog sustava vanjskog osvjetljenja vozila, neispravni izlazni parametri kontrolne jedinice motora….