U Arktičkom krugu tropske temperature: Trendovi nisu dobri!

Cijeli se svijet suočava s porastom temperatura, a Arktik se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji

Nije dobro, a bit će još gore… Površinske temperature u blizini ruskog grada Verkhojanska dosegle su vrhunac od  48 Celzijevih stupnjeva 20. lipnja, a radi se o temaperaturi tla. Kao što vam je poznato, Arktički krug poznat je po snježnom ogrtaču i temperaturama ispod nule. Temperature su zabilježili sateliti Europske svemirske agencije, Copernicus Sentinel 3A i 3B. Svaka misija Sentinela sastoji se od dva satelita kako bi se osigurala pokrivenost i robusnost podataka.

Temperatura zraka bila je također velikih 30 Celzijevih stupnjeva. Temperature na Arktiku rastu posljednjih nekoliko godina.

Razine ugljičnog dioksida u atmosferi su rekordno visoke. Cijeli se svijet suočava s porastom temperatura, a Arktik se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji. Više temperature tope vječni led koji oslobađa ugljični dioksid zarobljen tisućama godina. Oslobođeni plin oslobađa više topline u Zemljinoj atmosferi što dovodi do topljenja ledenjaka, manjeg odbijanja sunčeve svjetlosti i daljnjeg povećanja temperatura. Ciklus se nastavlja iz godine u godinu.