Zanimljivo istraživanje: Ako dugo vozite žedni to je kao da ste pod utjecjem alkohola?

Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači činili više manjih pogrešaka, poput čestog napuštanja prometne trake ili kasnog kočenja

O učincima vožnje u alkoholiziranom stanju sve se zna, ali sad se pojavila studija u kojoj se tvrdi da je to stanje slično dehidraciji, odnosno da ste posebno u ljetnim mjesecima u opasnosti za upravljačem. Govori se o onih dvije litre vode denvno koje biste trebali popiti, ali to je, naravno, individualno. Ne biste smjeli biti žedni, a pogotovo ne biste smjeli biti žedni dok vvozite.

Science Direct tvrdi da čak i osoba koja je blago dehidrirana gubi dovoljno mentalnog fokusa da za volanom napravi sve vrste pogrešaka u vožnji. Da bi se došao do ovog zaključka, provedeno je istraživanje na 11 odraslih muškaraca koji su koristili nepokretni simulator vožnje kako bi oponašali stvarne uvjete. Svaka je osoba sudjelovala u tri sesije vožnje, a prva je bila sesija upoznavanja kako bi se navikli na postavke. U preostalim seansama nadzirani su vozači na dvosatnom putovanju, hidratiziranom i žednom. Senzori su pratili aktivnost mozga dok su kamere nadzirale vozače. Incidenti za koje se smatra da su povezani s umorom isključeni su iz studije. Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači činili više manjih pogrešaka, poput čestog napuštanja prometne trake ili kasnog kočenja, a slučajevi su bili slični u učestalosti kao kod osoba pod utjecajem alkohola. Međutim, vrijedi napomenuti da bi mala veličina uzorka studije mogla biti ograničavajući čimbenik u zaključku.