Europski povjerenik najavljuje: Dizelaši i benzinci na izlaznim su vratima u EU!

Ovaj prijedlog posebno je kritiziran od strane vlada u siromašnijim dijelovima EU. To bi nesrazmjerno ugrozilo potrošače s najnižim dohotkom

Povjerenik za Europski zeleni plan Frans Timmermans objavio je planove za uvođenje električne mobilnosti u EU. Prijedlozi uključuju rok za postupno ukidanje motora s unutarnjim sagorijevanjem i porez na onečišćenje, rekao je Timmermans za britanski list Financial Times.

Europska unija također želi više punionica. Istraživanja pokazuju da se 70 posto svih europskih punionica nalazi u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Timmermansovi planovi dio su veće klimatske ambicije da EU učini klimatski neutralnom do 2050. godine. Tim planovima Timmermans želi smanjiti troškove električnih vozila i učiniti čistije automobile dostupnima svim Europljanima.

Bruxelles će predstaviti niz mjera u srpnju kako bi se osigurao da EU može smanjiti prosječne emisije CO2 za 55 posto do 2030. u odnosu na 1990. Prema Timmermansu, stroži standardi emisije primjenjivat će se na nove automobile koji se prodaju tijekom sljedećih deset godina. Također, proizvođači automobila trebali bi dodatno platiti za motore koji zagađuju okoliš.

EU želi postati prvi veliki gospodarski blok koji će biti ugljično neutralan do 2050. godine. Bruxelles će 14. srpnja predložiti više od desetak mjera za prevođenje ovog cilja u zakonodavstvo. To još uvijek zahtijeva većinu u Europskom parlamentu i sporazum 27 država članica EU prije nego što pravila stupe na snagu. Prema Timmermansu, automobilska industrija prihvatila je ideju o smanjenju CO2.

Ovaj prijedlog posebno je kritiziran od strane vlada u siromašnijim dijelovima EU. To bi nesrazmjerno ugrozilo potrošače s najnižim dohotkom. Ti ljudi ne bi mogli lako prijeći na električna vozila ili alternativne oblike zelenog prijevoza.