VIDEO: Pogledajte kako se piloti bore sa zrakoplovom kojemu je otkazao sustav upravljanja!

Piloti su izvršiti korekcije smjera i visine koristeći potisak motora te su spasili sebe i zrakoplov

Dugo nakon samog događaja dostupan je video u kojem se vidi očajnička borba pilota da prizemlji Tupoljev Tu-154,  kojemu su otkazale kontrole autopilota. Avion je 29. travnja 2011. bio na prvom letu nakon dugog skladištenja. Došlo je do problema s upravljanjem, zrkopolov je počeo nekontrolirano letjeti, a piloti su ga na kraju spustili uz mnogo umijeća, koristeći potisak motora.

Potpukovnik Jurij Rodionov i Ivan Haljapin ukrcali su se u ruski zrakoplov Tupoljev Tu-154 u satavu vojnog zrkoplovstva te s još trojicom članova posade krenuli s aerodroma Chkalovsky blizu Moskve u Rusiji. Tijekom uspona, zrakoplov se naglo nagnuo udesno. Piloti su znali da nešto nije u redu onog trenutka kad su shvatili da avion ne reagira na pokrete upravljačkog kotača.

Inače, do te 2011. avion nije letio ček deset godina. Uzrok problema? Bio je na remontu i tehničari su očigledno pogriješili u ožičenju sustava autopilota.

Piloti su izvršiti korekcije smjera i visine koristeći potisak motora. Istraga je zaključila da je uzrok gubitka kontrole neispravnost sustava autopilota. Piloti su na kraju odlikovani.