Zanimljiv podatak: Znate li koliko prometnih prekršaja godišnje počine diplomati?

U Nizozemskoj tek oko 50 posto diplomata plaća prometne kazne

Automobili s diplomatskim tablicama često se čine nedodirljivima u prometu, a ponekad se tako i ponašaju. Običaji su gotovo isti na svjetskoj razini pa se diplomati uglavnom mogu izvući bez većih posljedica za prekršaje. Evo vam jedan primjer… Strani diplomati koji rade u Nizozemskoj napravili su prošle godine prometnih kazni u iznosu višem od 300.000 eura. Budući da diplomati uživaju imunitet, ne mogu biti kažnjeni pa je plaćanje kazni na dragovoljnoj bazi. U Nizozemskoj je to oko 50 posto, izvijestila je ministrica vanjskih poslova Sigrid Kaag u Zastupničkom domu Nizozemske.

Od 2019. godine vozači s diplomatskom registracijskom oznakom CD primaju pismo u kojem se navodi da mogu dragovoljno platiti iznos jednak novčanoj kazni koju bi policija obično izdala za, na primjer, neispravno parkiranje, kršenje brzine ili neplaćanje naknada za parkiranje. Od svibnja 2020. do travnja 2021., otprilike polovica diplomata koji su dobili takvo ‘obavijesno pismo’ platila je za svoje prometne grijehe.

U usporedbi s 2019. godinom, broj prometnih prekršaja od strane diplomata smanjio se za 71,5 posto na nešto manje od 8000 prekršaja. U 2019. bilo ih je više od 28.000. Pad se pripisuje i koronavirusu, odnosno lockdownu.

Veleposlanstva zemalja s diplomatima koji vrlo često griješe ili čine ozbiljnije prekršaje, također su upozorena preko Ministarstva vanjskih poslova. To se dogodilo čak 13 puta između 1. svibnja 2020. i 30. travnja 2021.