Pandemijski lockdowni zaslužni su za novi trend: U Europi raste broj vozača pod utjecajem droga i alkohola!

Vozači pod utjecajem droga tijekom vikenda čine više od 35% ukupnog broja vozača pod utjecajem opasnih tvari

Operacija europskih prometnih policija (ROADPOL) odvijala se od 16. do 22. lipnja 2021. godine s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe droga i alkohola te vožnju. Izdvojen je i poseban segment, od subote do nedjelje, od 19. do 20. lipnja, kada je proveden 24-satni nadzor prometa. Tijekom tog maratona u 14 zemalja sudionica provjereno je oko 160.009 vozača: 3304 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, a 2107 pod utjecajem droga. Vozači pod utjecajem droga tijekom vikenda čine više od 35% ukupnog broja vozača pod utjecajem opasnih tvari i taj postotak raste u usporedbi s prijašnjim sličnim kontrolama.Od 16. do 22. 6. tijekom tjedne kontrole provjereno je ukupno 462.459 vozača: 12.250 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, a 2150 pod utjecajem droga. Vozači drugih prijevoznih sredstava su također bili na meti, a u zajedničkom priopćenju europskih policija posebno se spominje 39-godišnji biciklist kojeg je hrvatska policija uhvatila s koncentracijom alkohola od 4,11 grama u kilogramu krvi.

Različita istraživanja otkrivaju da se tijekom pandemijskih blokada potrošnja droga i alkohola značajno povećala.

– Zbog pandemije koronavirusa više ljudi vozi pod utjecajem droga i alkoholiziranom stanju, a raste i rizik teških nesreća – komentirao je Wilfried Sooth, direktor Secureteca, tvrtke sa sjedištem u Bavarskoj, koja proizvodi DrugWipe® brze testove na droge, koji se trenutno koriste u više od 30 zemalja na svim kontinentima.

Otkrivanje vozača koji voze pod utjecajem droga je minimalno. U Francuskoj je to u prosjeku manje od 200 dnevno, a u procjenjuje se da na dnevnoj razini ima oko 900.000 korisnika marihuane, da se o težim drogama i ne priča.