U prodaji je (jedna) automobilska ikona: Lotus Omega traži kupca!

Omega ili Carlton ima biturbo 3,6-litreni motor sa 382 KS i 568 Nm okretnog momenta

Vauxhall Lotus Carlton, koji se pod tim imenom prodavao u Velikoj Britaniji, a u ostatku europskog kontinenta, kao Opel Lotus Omega, pravi je moderni klasik i nosio je titulu druge najbrže limuzine na svijetu kada je izašao. Zapravo je bio toliko brz da je u Velikoj Britaniji zamalo dobio zabranu prodaje. Sada se prodaje jedna od ovih legendarnih sportskih limuzina.

Kako je krenula priča s mogućom zabrnom Lotus Carltona u Velikoj Britaniji? Početkom devedesetih godina skupina kriminalaca u Velikoj Britaniji ukrala je jedan primjerak koji je korišten kao automobil za bijeg u seriji pljački i napada. U mjesecima koji su dolazili ukrali su cigarete i alkohol u vrijednosti od oko 20.000 funti. Policija nije uspjela zaustavit automobil jer je njegova najveća brzina bila nedostižna. Kao rezultat toga, Udruga policijskih službenika i neke druge organizacije pukušale su zabraniti auto, ali bezuspješno. Inače, automobil lopova nikada nije pronađen i dan, danas se ne zna gdje je.

Ovaj Lotus Carlton iz 1993. godine uvršten je u prodaju za prodaju na tržištu, a prodavač ga je kupio 2014. Njegov plan je bio redovito koristiti automobil za svakodnevne potrebe, ali na kraju je ipak završio u skladištu. Auto je temeljito restauriran 2018. godine.

Iznutra je kabina dobro očuvana, ali pokazuje znakove starosti. Crne kožne presvlake u dobrom su stanju, osim nekoliko nabora, a krovni otvor je u potpunosti u funkciji. Omega ili Carlton ima biturbo 3,6-litreni motor sa 382 KS i 568 Nm okretnog momenta koje šalje na stražnje kotače putem ručnog mjenjača sa šest brzina. Sprint do 100 km/h traje 5,2 sekunde, a najveća brzina je 285 km/h.

Automobil prodaje Monaco Artcurial, a očekuje se da bi mogao postići cijenu do 50.000 eura.