Veliko otvaranje: U promet je pušten prvi most koji je otisnut na 3D printeru!

Ovaj most dugačak je 12 metara i sastoji se od 4500 kg nehrđajućeg čelika

Kanal Oudezijds Achterburgwal u Amsterdamu mjesto je jedne atrakcije, prvog mosta otisnutog na 3D printeru. Kreirala su ga četiri robota u roku šest mjeseci, a izrađen je od čelika što je jedan od prvih aplikacija tog materijala u tehnologiji 3D ispisivanja. Ovakva konstrukcija za promet pješaka nikada dosad nije napravljana. Projekt, pokrenut 2015. godine, koristio je višeosovinske robote za zagrijavanje čelika na 1500 stupnjeva konstruirao je most, sloj po sloj. Ovaj most dugačak je 12 metara i sastoji se od 4500 kg nehrđajućeg čelika. Uzimajući u obzir način na koji je most konstruiran, u promet ga je pustio robot, uz pomoć lokalnog plemstva. Nizozemska kraljica Maxima pritisnula je zeleno dugme kako bi pokrenula robotsku ruku opremljenu škarama za presijecanje vrpce i otvorila most pješacima i biciklistima.

Most je opremljen s više senzora koji će prikupljati podatke o naprezanju i vibracijama dok ga ljudi koriste u različitim vremenskim uvjetima. Ti će se podaci zatim unijeti u digitalnu kopiju mosta koja će pomoći istraživačima da bolje razumiju kako se 3D otisnuti čelik ponaša tijekom određenog vremenskog razdoblja. Također će im pomoći identificirati područja koja bi mogla zahtijevati održavanje ili preinake te koristiti ove podatke za veće građevinske projekte.

Projekt je dovršen zajedničkim naporima MX3D, nizozemskog startupa fokusiranog na 3D ispis metala, znanstvenika s Imperial Collegea u Londonu i The Alan Turing Institutea. Most će ostati na mjestu sljedeće dvije godine, dok se renovira most koji je uklonjen zbog dotrajalosti.