Nosivost automobila: Na mnogim (električnim) modelima s pet putnika u vozilu nema prostora za prtljagu!

Nosivost je iznenađujuće slaba čak i kod velikih električnih automobila, kao što je Tesla Model S

Dostupna težina za putnike i prtljagu manja je nego što mislite. Mnogi popularni električni i hibridni automobili uz putnike jedva imaju mjesta i za toaletne torbice. Kada pet osoba, malo iznad prosječne težine krene na put, mnogi modeli automobila prelaze deklariranu maksimalnu masu i prije nego što u njih stavite prtljagu.

S pet ljudi težine osamdesetak kilograma – vozač i četiri putnika – jedna od inačica Tesle Model 3 imat će prekomjernu težinu za 16 kilograma. Bez ijednog komada prtljage. Stoga ima mjesta samo za četiri putnika. Automobili s najboljom nosivošću su nekoliko velikih i popularnih hibridnih SUV-ova, kao i električni Citroën e-Berlingo. Škoda Enyaq i Volkswagen ID.4 također imaju dobru nosivost.

Provjera nosivosti popularnih električnih i hibridnih modela, koji sada dominiraju prodajom novih automobila, pokazuje da hibridi i električni automobili imaju manju nosivost od tradicionalnih benzinskih i dizelskih automobila, jer baterije su teške. Nosivost je iznenađujuće slaba čak i kod velikih električnih automobila, kao što je Tesla Model S.

Podatke je objavilo Norveško vijeće za informacije u cestovnom prometu, a  s pet osoba od 79 kilograma Tesla Model 3 je u minusu 16 kilograma, Nissan Leaf 11 kilograma. U Model S možete staviti samo 9 kilograma prtljage, u Volkswagen ID.3 26 kilograma prtljage, u Kiju e-Soul 37 kg… Volvo Xc90 hibird se nije istaknuo jer s pet putnika u vozilu prima 63 kg prtljage. Najviše prtljage mogu primiti BMW X5, 295 kg, Kia Sorento 303 kg te Mercedes-Benz GLE 305 kg.