Opasan kineski konkurent: Ima najmoderniju tehnologiju, a dolazi s diskontnom cijenom!

Kineski električni kompakt ima 800-voltnu tehnologiju, domet do 400 kilometara, a u Kini košta od 95.000 kuna

Kineski „mali“ eletktrični automobil ima 800-voltnu tehnologiju, domet do 400 kilometara, a u Kini košta od 95.000 kuna.

Kineski proizvođač električnih automobila Byd redovito se pojavljivao u vijestima o automobilima tijekom protekle godine. Marka je na dobrom putu da se afirmira u Europi i počne konkurirati domaćim brendovima. U lipnju ove godine prvih 100 primjeraka SUV modela Tang poslano je kupcima u Norveškoj.

Sada je Byd predstavio novi model Dolphin – automobil koji se svrstava u potpuno isti segment kao i Volkswagenov ID.3. Oba su automobila dugačka oko četiri metra, široka 1,8 metara i imaju međuosovinski razmak oko 2,7 metara.

No dok Volkswagen ima 400-voltnu tehnologiju, kineski se konkurent temelji na Bydovoj novoj e-platformi 3.0, što znači da dobiva 800-voltnu tehnologiju – baš kao i Porsche Taycan i novi električni automobili Hyundaija i Kije.

Viši napon znači veću snagu punjenja i kraća vremena punjenja. Prema informacijama, automobil dolazi s dvije veličine baterija, Standard Range i Long Range, s 30, odnosno 45 kWh. Potonji može prijeći do 400 km prema starom ispitnom ciklusu NEDC, dok obje verzije imaju električni motor na stražnjoj osovini s 95 Ks i 180 Nm.

Ukupna težina je još jedna točka koja se ističe jer kinezi navode da verzija s manjom baterijom teži 1285 kilograma, što je pola tone manje od najlakše verzije VW ID.3.

Ipak, cijene bi trebale najviše zabrinuti Volkswagen. Iako još nije potvrđeno da će automobil biti lansiran u Europi njegove cijene u Kini počinju od 100 000 kineskih juana – što je ekvivalentno oko 95 000 kuna. Skuplja verzija Long Range košta u  protuvrijednosti oko 140 000 kuna, a to je za električni automobil diskontna cijena.

Cijene u Hrvatskoj i Europi vjerovatno bi bile na kraju malo više od toga, ali i dalje daleko ispod konkurencije.