Zanimljivost: Znate li gdje je zabranjeno prodavati gorivo alkoholiziranim vozačima?!

Rizik od nastanka krvnih ugrušaka udvostručuje se nakon putovanja od četiri sata ili više bez kretanja

Još 2011. godine jedan je vidno pripiti muškarac ušetao na benzinsku stanicu u Tohatchiju (Novi Meksiko, SAD) tražeći gorivo u kanistru. Automobil mu je ostao bez goriva nekoliko stotina metara dalje i trebalo mu je gorivo da nastavi vožnju. Djelatnik benzinske mu nije htio prodati gorivo, rekavši da nema kanistar. Na kraju je ovaj bio toliko uporan da je dobio traženo, te jedan kanistar s vodom koju je izlio i nadopunio je dodatnim gorivom. Pokrenuo je automobil i nekoliko kilometara dalje prešao je u drugu traku, sudario se s vozilom iz suprotnog smjera i usmrtio vozača. 

Vrhovni sud Novog Meksika dugo je vijećao i tek je sad donio povijesnu odluku – benzinske stanice odgovorne su za postupke alkoholiziranih vozača. Ako djelatnici primijete da su vozači alkoholizirani ne smiju im prodavati gorivo. Još samo Tennessee u Americi ima takvo pravilo. 

Raspravlja se o implikacijama takvih odluka i o tome tko sve neće moći nastaviti pružati usluge alkoholiziranim kupcima (trgovine autodijelova, vulkanizeri, kafići…)… S druge strane alkoholiziranim vozačima je gotovo najlakše doći do goriva, većina benzinskih stanica Americi su self-service.