Dezinficijens u automobilu: Može li se zapaliti na visokim temperaturama?

Da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra. Da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne su temperature više od 300 stupnjeva - kažu američki vatrogasci

Ljeti temperature u kabini vozila rastu i iznad 70 stupnjeva, ako vam je automobil parkiran na suncu.  Novo normalno, odnosno pandemija koronavirusa, donijela nam je i novog najboljeg prijatelja, prozirnu bočicu tekućine za čišćenje ruku. Mnogima ona ostaje u automobilima, premda je na njoj upozorenje o zapaljivosti.

U SAD-u je odjeknula poruka vatrogasne jedinice iz Western Lakesa u kojoj se navodi:

– Ako držite dezinficijens u automobilu tijekom vrućih dana, izloženost suncu može stvoriti efekt pojačavanja svjetlosti kroz bocu. Također, pušite li u vozilima i nalazi li se bočica dezinficijensa blizu vatre, može se dogoditi katastrofa.

Vatrogasci su na svom profilu na društvenim mrežama objavili i fotografiju eksplozijom uništene unutarnje obloge vrata automobila za koju se kasnije ustanovilo da je snimljena u Brazilu (na slici). Također, nije poznato što je izvor te eksplozije. Uslijedila je velika rasprava na društvenim mrežama, a sa savjetom se javila i Državna udruga vatrogasaca (NFPA):

– Da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra. Da bi se dezinficijens sam od sebe zapalio potrebne su temperature više od 300 stupnjeva.

Što je pouka ove priče? Dezinficijens se očigledno na suncu ne može zapaliti, ali s bilo kakvim izvorom plamena situacija bi mogla biti drukčija zbog isparavanja plinova iz bočice. Premda je vjerojatnost za takvo što niska, savjetujemo da bočicu nosite sa sobom i ne ostavljate je u automobilima. Pogotovo tijekom vrućih dana.