Opasno spori i složeni: Koji automobili imaju najbolji i najlošiji infotainment sustav?!

Polovica vozača doživjela je neugodne ili opasne situacije kao rezultat upotrebe zaslona. Ovo su automobili s najgorim info sustavima

Istraživanje koje je proveo Ipsos za Gjensidige (norveško osiguravajuće društvo) i Udrugu za sigurnost prometa (Traffic Safety Association – TSF) pokazuje da informacijski sustav u automobilu oduzima puno pažnje vozaču i može dovesti do nesreće. Čak polovica ispitanika odgovarila je da su doživjeli da im je interaktivni zaslon u automobilu skrenuo ili oduzeo pažnju od vožnje.

Čak 42 posto ispitanika, u dobi između 18 i 39 godina, priznaje da su doživjeli neugodne ili opasne situacije kao rezultat upotrebe zaslona.

– Kada skoro polovica vozača usmjerava pažnju na zaslon, a ne na cestu, to je ozbiljno. To je još jedan od opasnih prekida pažnje s ceste, poput upotrebe mobilnih telefona, upotrebe društvenih mreža ili fotografiranja selfieja za upravljačem vozila – kaže Geirr Tangstad-Holdal, generalni direktor TSF-a.

U Velikoj Britaniji je magazin What Car? testirao informacijske sustave u 20 automobila i proučio koliko je s njima teško ili lako upravljati.

Osoba koja je testirala sustav dobila je zadatak povisiti temperaturu za dva stupnja, povećati brzinu ventilatora u klima uređaju, smanjiti sliku navigacijskog sustava, završiti navođenje rutom navigacije, promijeniti radio kanal i pomoću glasovne kontrole pronaći najbližu benzinsku postaju.

Najviše zbunjuje informativni zaslon u električnom MG-u ZS EV, koji je u šest različitih provedenih testova dobio samo 12 od 30 mogućih bodova. Drugi najgori bio je Fiat 500X sa 14 bodova. Automobil sa sustavom kojim je najlakše upravljati i najmanje ometa vožnju je BMW serije 3 s takozvanim Live Cockpit Professional sustavom. Na testu je dobio 28 od 30 mogućih bodova. Uglavnom, ako trebate učiniti bilo kakave veće zahvate na infotainment sustavu, učinite to dok automobil stoji (namjestite navigaciju, temperaturu u kabini…).

Ovdje možete vidjeti koliko su loši ili dobri informacijski sustavi u različitim automobilima s tim da je mjesto broj 1 najgore, a mjesto broj 20 najbolje.

 1. MG ZS EV 12 bodova
 2. Fiat 500X 14 bodova
 3. Skoda Citigo-e 16 bodova
 4. Peugeot 508 SW 17 bodova
 5. Lexus RX 18 bodova
 6. Honda CR-V 18 bodova
 7. Nissan Juke 19 bodova
 8. Toyota Corolla 20 bodova
 9. Volvo S60 20 bodova
 10. Jaguar XE 21 bod
 11. Skoda Kamiq 21 bod
 12. Opel Corsa 22 boda
 13. Hyundai Ioniq 22 boda
 14. Ford Fiesta 23 boda
 15. VW Passat GTE 24 boda
 16. Mazda 3 25 bodova
 17. Audi Q3 Sportback 26 bodova
 18. Porsche Panamera 27 bodova
 19. Mercedes CLA 27 bodova
 20. BMW serije 3 28 bodova