Električne žice iznad prometnica: Na britanskim autocestama će kamioni voziti poput trolejbusa!

Do 2030. trebalo bi elektrificirati 65 posto svih teretnih ruta. Ukupni troškovi procjenjuju se na 21 milijardu eura

Velika Britanija planira zabraniti sve dizelske kamione od 2040. Sada se nazire rješenje za novu i čišću mobilnost. Naime, Britanci će ozbiljno krenuti u opciju kamiona pokretanih električnom enegrijom, odnosno pantografima iznad autoceste, kao što to čine trolejbusi. Sustav je već aktivan u Njemačkoj, a konsturirao ga je Siemens. Sada počinje i testna faza u Škotskoj.

Svaki kamion opremljen je pantografom, koji pritišće nadzemne žice. Pantograf se djelomično pomiče s njim kako bi se osiguralo da se kolica mogu kretati lijevo i desno. Prekida kontakt samo kada kamion promijeni traku ili skrene.

Kada napusti autocestu, kamion se prebacuje na dizel, a u gradovima će funkcionirati kao plug-in hibrid. No, u budućnosti je predviđeno da će kamioni u potpunosti biti električni, s mogućnošću većg dometa kad napuste autocestu. U centru grada napaja ih plug-in hibridni pogon. Električna mreža nadzemnih vodova mora dolaziti iz zelenih izvora energije. Do 2030. trebalo bi elektrificirati 65 posto svih teretnih ruta u Velikoj Britaniji. Ukupni troškovi procjenjuju se na 21 milijardu eura.