Automobil, nepoznanica: Veliki postotak vozača ne poznaje osnovne servisne radnje ni lampice upozorenja!

Zabrinjavajućih 59 posto ispitanika nije moglo identificirati osnovne uređaje ili funkcije ispod poklopca motora

Vremena se mijenjaju, prije dvadesetak godina svaki prosječni vozač znao je nekoliko osnovnih operacija u održavanju vozila, a mnogima je danas to misterija. Znaju vozači sve o aplikacijama na pametnim telefonima, društvenim mrežama, filterima koji pomažu u pomlađivnaju na fotografijama, ali o automobilima…

Osiguravajuća tvrtka Money.co.uk htjela je saznati što većina ljudi zna o automobilima. U istraživanju su sudionicima iz različitih dijelova Engleske i različite dobi (od 18 do 65) predstavljene slike 12 različitih simbola na ploči s instrumentima i šest komponenti smještenih ispod haube.

Sudionici su zamoljeni da odaberu dijelove i simbole koje ne poznaju, a zatim ostale rangiraju prema stupnju prepoznavanja. Ukupno je zaprimljeno 2597 odgovora.

Čak 53 posto nije znalo za prepoznati simbol parkirne kočnice, ali tu još imaju opravdanje jer ovo se upozorenje pojavljuje kod automobila s automatskim mjenjačem. Ipak, njih čak 40 posto nije znalo prepoznati upozorenje za svjetlo. Postotak na ostale simbole raspodijeljen na sljedeći način: akumulator 15, kočnice 14, motor 13, ESP 12.

Zabrinjavajućih 59 posto ispitanika nije moglo identificirati osnovne uređaje ili funkcije ispod poklopca motora. Čak 15 posto muškaraca i 17 posto žena nije prepoznalo akumulator, dok 15 posto nije znalo gdje se nalazi zračni filter.

Idemo dalje, 14 posto nije znalo gdje se nalazi šipka za mjerenje ulja ili spremnik kočione tekućine, dok čak 12 posto nije znalo gdje napuniti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.