Održavanje vjetrobranskog stakla: Nakon kiše prepune finoga pijeska ne uključujte brisače!

Automobili parkirani u blizini plaže obično su prekriveni finim slojem prašine i pijeska. Prilikom napuštanja plaže nemojte aktivirati brisače niti spuštati prozore koji bi se mogli oštetiti i izgrebati

Vjetrobransko staklo pruža vozaču vidljivost, a sada ima senzore i kamere važne za rad sustava sigurnosti, pa čak i ispunjava strukturne zadatke jer pojačava karoseriju. Radi sigurnosti i kako bi se izbjegle nesreće, mora biti u dobrom stanju. Ovo su neki savjeti koji mogu pomoći u osiguravanju da na dugim ljetnim putovanjima nema problema s vjetrobranskim staklom i drugim prozorima automobila, koji su pod najvećim opterećenjem tijekom ljetnih vrućina.

Ekstremne temperature i sunce mogu uzrokovati puknuća. Zapravo, zima i ljeto su doba godine kada pukne najviše stakala. Stoga, ako je vjetrobransko staklo pretrpjelo manje oštećenje, potrebno je što prije otići u radionicu i popraviti ga – što je jeftinija opcija od mijenjanja.

Uvriježeno je mišljenje da brisače treba promijeniti prije jesenskih kiša, jer će biti oštećeni na ljetnim vrućinama. To nije istina. Međutim, Poželjno je ljeti namazati gumu vazelinom kako se ne bi oštetila zbog ekstremnih vrućina. U svakom slučaju mora se osigurati odgovarajuće čišćenje i vidljivost, jer ljetna prašina i insekti, pomiješani s ljetnim pljuskom, mogu testirati sustav.

Ljeti morate biti posebno paziti na razinu spremnika tekućine za pranje stakla, jer se često koristi za uklanjanje nakupljene prašine i insekata.

Na ljetnim vrućinama mnogi insekti okončaju život na staklu. Problem nastaje kada se nakupe, jer ako se tada koriste četke brisača suhi ostaci mogu ih oštetiti. Rješenje je da ih često koristite tijekom vožnje, pa čak i da se zaustavite radi čišćenja vjetrobranskog stakla.

Suhoća, visoke temperature i vjetrovi iz Afrike uzrokuju da se ljeti podigne više prašine i pijeska. Prašina se lijepi za staklo i smanjuje vid. Morate dobro izabrati kada ćete brisače koristiti za čišćenje, jer nas blato koje se stvara na staklu i odsjaji svjetla ostavljaju slijepima na nekoliko sekundi.

Automobili parkirani u blizini plaže obično su prekriveni finim slojem prašine i pijeska. Prilikom napuštanja plaže nemojte aktivirati brisače niti spuštati prozore koji bi se mogli oštetiti i izgrebati. Operite automobil vodom pod tlakom.

Hlad drveća pomaže u borbi protiv vrućine kad automobil ostane na ulici, ali može imati i loše posljedice. Ptičji izmet, zreli plodovi i ljepljive smole teško se uklanjaju s vjetrobranskog stakla. I to također oštećuje boju karoserije.

Ako se na vjetrobranskom staklu nakupljaju trajni tragovi prljavštine, dobro rješenje je navlažiti ručnik sapunom i vodom i ostaviti da djeluje preko noći. Za tvrdokorne mrlje možete upotrijebiti malo sode bikarbone na krpi od mikrovlakana.