Milijuni starih guma na jednom mjestu: Ovaj otpad vidljiv je iz svemira i na njemu često izbijaju požari!

Zapaljene gume prilično je teško ugasiti, a stvaraju puno dima koji prenosi otrovne kemikalije,

Četvrt Sulaibiya grada Kuvajta poznata je po nimalo impresivnom odglagalištu. Svake se godine iskopavaju velike rupe u pješčanoj pustinji i pune starim gumama. No, njih je toliko da to rezultira planinama guma koje se čak mogu vidjeti iz svemira. Na odlagalištu se trenutno nalazi više od sedam milijuna guma. Međutim, nisu sve one iz Kuvajta, jer susjedne zemlje šalju vlastiti otpad guma na odlagalište uz naknadu.

Odbačene gume jedan su od najproblematičnijih izvora otpada zbog svoje velike količine na tržištu. Njihova trajnost i činjenica da sadrže niz ekološki opasnih komponenti također ne pomažu. Požari su značajan problem na groblju guma u Kuvajtu.

Zapaljene gume prilično je teško ugasiti, a stvaraju puno dima koji prenosi otrovne kemikalije, poput ugljičnog monoksida i oksida sumpora. Od respiratornih bolesti do raka, ove tvari mogu imati kratkoročne i dugoročne učinke na zdravlje. Štoviše, gume pri izgaranju oslobađaju teške metale i naftu, koje s vremenom prodiru u tlo i vodu, zagađujući zemljište i vodu.

Na primjer, 2019. godine izbio je veliki požar i izgorjelo je oko milijun guma. U mnogim državama gume se recikliraju, ali u Kuvajtu to očigledno nije slučaj.