Velika potražnja za Ladom Nivom u Europi: Prodaju su preuzeli ‘sivi’ trgovci!

Premda legendarni SUV ne prodaju službeno u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, brigu o Nivi preuzeli su takozvani sivi trgovci

Ruska Lada Niva Legend pokazala se nevjerojatno popularnom u Europi. Premda legendarni SUV ne prodaju službeno u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, brigu o Nivi preuzeli su takozvani sivi trgovci. Sve količine vozila koje dolaze u salone odmah se rasprodaju, a navodno postoji i duga lista čekanja. Portal Lada Ducumentary objavio je fotografiju iz Engleske na kojoj se vidi sedam novih Niva natovarenih na kamion u blizini luke Dover.

AvtoVAZ je prije dvije godine prestao slati Nive u ​​Europsku uniju zbog strožih normi o štetnim emisijama: motor nije zadovoljavao standard Euro 6. No, interes za SUV nije nestao među Europljanima, a sivi trgovci uspjeli su nekako certificirati automobil prema novim standardima.

Sada se Lada Niva Legend može kupiti u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i u Velikoj Britaniji, ali cijena nije diskontna. Na primjer, u Slovačkoj se za Nivu traži najmanje 16.590 eura, što je oko 1.500.000 rubalja po sadašnjem tečaju. U Rusiji cijena počinje sa 632.900 rubalja. U Velikoj Britaniji Legend je još skuplji – košta 17.295 funti (1.760.000 rubalja). To je cijena osnovne verzije s ručnim prozorima i bez klima uređaja. Opremljenija opcija Britance će koštati gotovo 2.000.000 rubalja.