Najveće groblje zrakoplova s više od četiri tisuće primjeraka: U pustinji je idealno mjesto za odlaganje!

Klimatski uvjeti u Arizoni, s niskom vlagom, znače da zrakoplovi ne hrđaju i ne razgrađuju se brzo

U američkim pustinjama nekoliko je velikih groblja ili odlagališta zrakoplova. No, najveće od svih je na South Kolb Roadu u Tucsonu u Arizoni. Lovci, bombarderi, teretni zrakoplovi…, Davis-Monthan je najveći svjetski prostor za skladištenje zrakoplova pod nazivom 309. grupa za održavanje i regeneraciju zrakoplovstva (309. AMARG), često poznata i kao Boneyard.

Na otprilike 2600 hektara (10.5 četvornih kilometara), ovo mjesto je dom za gotovo 4000 zrakoplova i 13 zrakoplovnih vozila zračnih snaga Sjedinjenih Država, vojske, obalne straže, mornarice, mornaričkog korpusa i Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir (NASA). Neki su zrakoplovi omotani zaštitnim folijama kako bi da u njih uđu pijesak i prašina. Mnogi se zrakoplovi koriste za rezervne dijelove, a mnogi su i dalje u letnom stanju.

Zašto su ovakva odlagališta u pustinjama? Klimatski uvjeti u Arizoni, s niskom vlagom, znače da zrakoplovi ne hrđaju i ne razgrađuju se brzo. Tako su manje osjetljivi na koroziju i olakšano je njihovo održavanje u radnom stanju. Pustinje nude i veliku količinu prostora po pristupačnoj cijeni, što znači da oni koji su zainteresirani za ovu uslugu štede mnogo novca.

Geologija pustinje s alkalnim tlom također je dovoljno tvrda da spriječi zrakoplov da potone u zemlju. Na ovaj način, avioni se mogu parkirati u pustinji bez skupih novih rampi za parkiranje.

Ako će avion ponovno letjetiu nekom trenutku, u skladištu se o njemu brinu tehničari, koji paze da su svi ulazi u zrakoplov zatvoreni kako bi se spriječio ulaz prljavštine, prašine ili divljih životinja. Redovito vode brigu o motorima i drugoj opremi kako bi osigurali da sve funkcionira. Zbog pandemije COVID-19 više je aviona bilo prisiljeno sletjeti na groblja nego bilo kad u novijoj povijesti.