Problemi s ispušnim sustavom automobila: Kako ih detektirati?

Osjetite li da je motor bučniji nego prije, uzrok bi mogla biti neispravna brtva ispušne grane. Javljaju se i specifični zvukovi koji podsjećaju na šištanje ili (u drugom slučaju) na kuckanje

U nizu problema koje možete imati s automobilom, ispušni sustav je jedan od njih, a može biti poprilično ozbiljan. Kako prepoznati probleme s ispušnim sustavom? Otpuste li ispušna cijev ili auspuh, učinit ćete to vizualnim pregledom i to je najjednostavniji način. Na kraju ćete to i popraviti. Međutim, ima i kvarova u kojima ćete morati koristiti njuh, sluh  i druga osjetila.

Dođe li do smanjenja snage motora, uzrok može biti problem s ispušnim sustavom. Jedan od uzoroka može biti i puštanje u sustavu odvoda ispušnih plinova pa ćete morati u servis na provjeru. Istovremeno, zbog tog problema može vam porasti i potrošnja goriva. Miris goriva u kabini vozila mogao bi, također, biti upozorenje da je u ispušnom sustavu došlo do pucanja i propuštanja.

Neugodan miris – otpadne li vam cijev ispušne grane vrućina ispušnih plinova mogla bi zagrijati plastične dijelove motora. Smrad će vas upozoriti da nešto nije u redu i probajte što prije krenuti u servis ili pozovite našu pomoć na cesti. Pojavi li se dim moglo bi biti prekasno.

Osjetite li da je motor bučniji nego prije, uzrok bi mogla biti neispravna brtva ispušne grane. Javljaju se i specifični zvukovi koji podsjećaju na šištanje ili (u drugom slučaju) na kuckanje, a pojačni su prilikom startanja vozila (dok je motor hladan) i ubranja.

Osjetite li miris sumpora i povećava li se temperatura motora to bi mogao biti znak da je došlo do blokade katalizatora i ispušni plinovi ne napuštaju vozilo na ispravan način.

U slučaju svih navednih kvarova zovite servis što prije.