Vrijeme je za razmišljanje o prvoj radnji u pripremi vozila za zimu, tekućini za pranje vjetrobranskih stakala!

Nemojte miješati ljetnu i zimsku tekućinu za pranje stakala jer bi to moglo dovesti do oštećenja sustava za pranje stakla

Sunce još prži, temperature se kreću oko 30 stupnjeva pa je još pomalo deplasirano govoriti o zimi i pripremi vozila za taj period. Međutim, budite oprezni kad je tekućina za pranje vjetrobranskih stakala u pitanju. Ljetna tekućina nije prilagođena za hladnoće, a u zimskoj je određeni postotak alkohola (etanola i glikola) pa je nije dobro koristiti ljeti, da ne oštećuje plastične i gumene dijelove metlica brisača.

Prije dolijevanja zimske tekućine potrošite svu ljetnu tekućinu. Zimske tekućine dostupne su kao koncentrati ili kao gotove mješavine koje ne treba razrjeđivati s vodom. Radi li se o koncentratu razrijedite ga s destiliranom vodom da se ne stvara kamenac koji bi mogao začepiti cjevčice ili brizgaljke sustava pranja vjetrobranskog stakla.

Nipošto nemojte miješati ljetnu i zimsku tekućinu za pranje stakala. To bi moglo dovesti do parcijalnog zamrzavanja (ljetna tekućina je neotporna na niske temperature) i većih oštećenja sustava za pranje stakla.