Spring Electric prva električna Dacia? U Indiji Logan već godinama vozi na struju!

Mahindru eVerito pokreće elektromotor koji razvija 42 KS i 91 Nm okretnog momenta

Dacia kreće u snažnu ekspanziju sa Spring Electricom. Mali crossover, kako mu i ime kaže, juri na struju, ali za čast prve električne Dacije mogao bi se boriti s jednim drugim vozilom iz Indije. Tehnički gledano, Mahindra eVerito nije Dacia, ali taj auto je u gotovo svemu – Logan. Električna verzija prodaje se u Indiji od 2016. godine.

Kad su 2010. godine grupe Renault i Mahindra raskinuli partnerstvo, postignut je dogovor da indijski div nastavi proizvoditi Logan za svoje domaće tržište pod drugim imenom. Tako je rođen Verito. Manje od dvije godine kasnije, Mahindra je najavila 100% električnu varijantu, nazvanu eVerito. Konačno na tržištu se električna verzija pojavila u ljeto 2016., te je još u katalogu proizvođača.

Mahindru eVerito pokreće elektromotor koji razvija 42 KS i 91 Nm okretnog momenta. Njegova litij-ionska baterija od 22,1 kWh daje doseg od 181 km prema indijskom ciklusu homologacije. Prazan je težak 1265 kg ili oko 200 kg više od benzinskog Logana. Treba mu 11,2 sekunde do 60 km/h i najvećom brzinom mu je 86 km/h. To su performanse koje nisu vrijedne zavisti, ali sve to košta samo 12.000 eura.