Novi električni motor za zrakoplove: Dva megavata snage, prvi avion kreće do 2030. godine!

Električni komercijalni zrakoplovi mogli bi krenuti oko 2030. godine

Start up Wright predstavio je motor od 2 megavata za koji vjeruje da bi mogao elektrificirati zrakoplovnu industriju, odnosno pokretati velike električne putničke zrakoplove.

Glavna prepreka velikim električnim zrakoplovima do sada je činjenica da se motori moraju jako naprezati kako bi proizveli dovoljno snage za polijetanje te ujedno čine baterije izuzetno teškima.

Wrightov novi motor od 2 megavata korak je u pravom smjeru jer proizvodi ekvivalent od 2700 konjskih snaga i ima učinkovitost od oko 10 kilovata po kilogramu. To označava dvostruko poboljšanje u odnosu na motore koji su dosad predstavljeni.

Wright dizajnira vlastiti avion nazvan Wright 1, ali se istovremeno trudi osigurati da se njegovi motori mogu naknadno ugraditi u postojeće zrakoplove. Wright 1 će biti hibridno-električni zrakoplov koji će koristiti učinkovit pogonski sustav tvrtke uz motor na gorive ćelije vodika za dodatni domet i snagu za polijetanje.

Na svojoj web stranici Wright objašnjava da će njihov prvi jednokrilni zrakoplov biti zrakoplov sa 186 sjedala s dometom od 1287 km. Tvrtka, koja je dobila sredstva od NASA-e i američke vojske, kaže da namjerava letjeti s putnicima do 2030.