Kraj za trodijelne limuzine: Posljednji udarac zadat će im električni pogon!

S električnim automobilima pojavljuju se novi zahtjevi i konstrukcijska rješenja, koji utječu na dizajn

BMW serije tri ‘kockica’ je možda i najbolji primjer trodijelne limuzine, s jasno definiranim posebnim strukturama poklopca motora, kabine i prtljažnika. No, klasičnim limuzinama vrijeme polako prolazi, a posljednji udar bit će sve veća popularnost električnih automobila. 

Pogledate li novi Mercedes-Benz EQS ili EQE, učinit će vam se da vidite nešto nalik kornjačinom oklopu, a ne trodijelnu limuzinu. Prednji poklopac, kabina i prtljažnik čine gotovo jedinstvenu strukturu, a cilj je optimizacija aerodinamike. Tu su i specifični konstrukcijski zahtjevi. Baterije su u podnici, one povisuju kabinu, pa bi klasičan limuzinski oblik bio nezgrapan. 

Sve je to najavio i Mercedesov glavni dizajner Gordon Wagner, koji je za novi EQE rekao: 

– Izgleda razvučeno i s mnogo stila. 

O ukusima nećemo, ionako ih sami formiramo. Što se tiče limuzina, BMW je uspio zadržati klasični oblik sa svojim električnim i4, a i Teslin Model S možemo gledati kao trodijelnu karoseriju. Kako će vrijeme odmicati i kako će se električni automobili širiti, limuzina će biti sve manje. Upravo zato objavljujemo fotografiju Alfa Romeo Giulije kao jednog od posljednjih ‘romantičara’.