Dramatičan pad prodaje automobila u Europi: Srpanj i kolovoz bili su katastrofalni!

Brojke u srpnju i kolovozu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine

Prodaja automobila u Europi se smanjuje, nakon nekoliko mjeseci blagog oporavka prodaja je zaustavljena zbog nedostatka čipova pa se više ne može  mjeriti ni s prošlogodišnjim pandemijskim rezultatima.

Registracije novih automobila pale su 18 posto u kolovozu i 24 posto u srpnju u odnosu na prošlogodišnje razine, priopćilo je u četvrtak industrijsko udruženje ACEA. Prodaja je sada porasla za samo 13 posto u prvih osam mjeseci 2021. godine, ali treba uzeti u obzir da je 2020. cijela Europa bila u lockdwonu od proljeća do ljeta i da saloni gotovo da nisu radili. Svi su se nadali da će 2021. biti godina oporavka i snažnog uzleta, ali to se ne događa, a razlog je jednostavan. Automobilsku proizvodnju uništava globalna nestašica poluvodiča. Kraj se ne vidi.

Zato proizvođači automobila sada daju prioritet svojim najunosnijim modelima jer je broj vozila koja mogu proizvesti ograničen.

Brojke u srpnju i kolovozu najgore su u dva mjeseca od kraja ekonomske krize u eurozoni 2013. godine. Pad je bio veliki, a najveća europska tržišta automobila – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španjolska su sva zabilježila dvoznamenkaste padove svakog mjeseca.

Među najvećim proizvođačima automobila, europska prodaja pala je prošlog mjeseca 14 posto za VW grupu, 29 posto za Stellantis i 23 posto za Renault prošlog mjeseca. Registracije su pale za 38 posto za Daimler i 18 posto za BMW.