Asteroid je udario u Jupiter: Površina udara veća je od Zemljine!

Jupiter pogađaju velika nebeska tijela između 20 i 60 puta godišnje

Najveći planet u Sunčevom sustavu, Jupiter, često je na udaru asteroida. Kao najjača gravitacijska sila uz Sunce, to nije tako neuobičajeno. Dogodilo se to 13. rujna 2021., otprilike u 18:39 sati, kada su astronomi amateri pratili su i zabilježili sjajan bljesak uz planet Jupiter. Nijemac Harald Paleske snimao je sjenu Jupiterovog mjeseca Io dok je prolazio ispred planeta, a uključeni su astronomi José Luis iz Brazila, Michel Jacquesson i Jean-Paul Arnould u Francuskoj, Simone Gelelli iz Italije te Didier Walliang i Alexis Desmougin iz Société Lorraine d’Astronomie, također iz Francuske. Ožiljak na planetu mogao bi biti veći od površine Zemlje.

Iako je još uvijek nepotvrđen, ovaj događaj označio bi osmi udar u Jupiter od početnog zabilježenog udara asteroida Shoemaker-Levy 9 1994. godine. Taj se asteroid raspao na brojne dijelove zbog grvitacijskih sila planeta. Nažalost, nitko na Zemlji nije mogao vidjeti eksplozije, budući da su se udari dogodili na Jupiterovoj udaljenoj strani. No, teleskop na Havajima fotografirao je toplinske potpise svakog mjesta udara.

Jupiter pogađaju velika nebeska tijela između 20 i 60 puta godišnje. Jupitrovo jako gravitacijsko polje ogromno je i ubrzava dolazne meteorite te ih tako privlači i na neki način spašava i Zemlju.

Jupiter ipka ne privlači baš svako nebesko tijelo koje vodi Zemlji. Jednom u 50 do 60 milijuna godina asteriod s provuče kroz tu prirodnu ‘obranu’ i udari u Zemlju. NASA je u lipnju dala zeleno svjetlo za novi svemirski teleskop, nazvan  Near Earth Object Surveyor (NEO Surveyor). Dizajniran je za nadogradnju Zemljine planetarne obrambene mreže otkrivanjem tijela s potencijalno opasnim orbitalnim putanjama.