Kriza s čipovima: Isporučuju se nedovršeni automobili, a rokovi isporuke su rekordno dugi!

Rokovi isporuke od više od godinu dana za krajnje kupce danas su činjenica za gotovo sve modele

Akutni nedostatak računalnih čipova u proizvodnji vozila ne dovodi samo do kašnjenja u proizvodnji i isporuci već utječe i na vozila koja se proizvode, pa tako njemački proizvođači automobila trenutno isporučuju samo nedovršena vozila i na taj način izazivaju nezadovoljstvo kupaca i trgovaca.

– Sada imamo ograničenja gotovo posvuda – rekao je Andreas Henkel, voditelj prodaje u zastupništvu Mercedesa Felix Kloz u Stuttgartu za njemački industrijski magazin Automobilwoche. Ponekad nedostaju električna vrata prtljažnika, ponekad je funkcija osvjetljenja ograničena… Proizvođači obećavaju da će o svom trošku ugraditi te funkcije kada bude dostupne.

Kao i Mercedes, i BMW ima problema s dostavom čipova. Christian Rönsch, generalni direktor zastupnika BMW-a May & Olde, izvijestio da se vozila isporučuju bez odgovarajućih dijelova opreme…

Rokovi isporuke od više od godinu dana za krajnje kupce danas su činjenica za gotovo sve modele, a mnogi trgovci više ne dobivaju automobila. Ne očekuje se da će se kriza u proizvodnji ublažiti do druge polovice 2022.