Cijena, (nije) prava sitnica: Lada Niva prodaje se u Japanu za 200.000 kuna!

Japanski kupci žele dobro opremljene varijante, pa je većina uvezenih Lada Niva Travel s Luxe Offroad opremom

Svi znaju da je Lada Niva prilično popularna u Rusiji, a sada ne govorimo samo o staroj dobroj Nivi Legend već i o modernijoj Nivi Travel, koja je predstavljena 1998., prodavana je i kao Chevrolet Niva, a redizajnirana je 2021. Ono što vjerojatno niste znali je da ljudi iz Japana uvoze SUV-ove Lada Niva Travel u zemlju, pritom plaćajući nešto više od 200.000 kuna.

Japanski kupci žele dobro opremljene varijante, pa je većina uvezenih Lada Niva Travel s Luxe Offroad opremom, te cijenom od 200.000 kn. Ovo je ogromna razlika od 110.000 kuna između cijene modela na domaćem tržištu u Rusiji i Japanu, jer Ladu čini skupljom 132 posto u Zemlji izlazećeg sunca. Uvoznik je ‘sivi’, odnosno nije ovlašten nego Lada kupuje u Rusiji i potom ih transportira do Japana. To vjerojatno objašnjava cijenu, ako ne postoje i neki drugi razlozi za ovakvo poskupljenje.

U RusijiLada Niva Travel počinje od 73.000 kn s osnovnim specifikacijama, dok najopremljenija Luxe Offroad košta 87.000 kn. Za to kupci dobivaju klima-uređaj, multimedijski sustav, kameru za vožnju unatrag, električne prozore, grijana sjedala, grijano vjetrobransko staklo, 16-inčne aluminijske naplatke s gumama za velike terete i tzv. disalicu, odnosno podignutu cijev ispušnog sustava. Sigurnosna oprema ograničena je na nekoliko zračnih jastuka i ABS-a. Motor je 1,7-litreni s 80 KS. Lada Niva sigurno nije Big in Japan, ali ima svoju publiku.