Mazdini noviteti: Dolaze novi SUV-ovi, pogon na stražnje kotače, linijski šestcilindrični motori…

Ovo je i uvod u novu platformu na kojoj će nastati i nova Mazda6, koja ima bazično pogon na stražnje kotače

Mazda Motor Corporation objavila je planove za proširenje svoje ponude SUV-a od 2022. nadalje. Dva nova modela CX-60 i Mazda CX-80, bit će predstavljeni na europskom tržištu u sljedeće dvije godine. U isto vrijeme, novi modeli širih karoserija CX-70 i CX-90, te CX-50 iz grupe malih platformi, bit će predstavljeni u SAD-u i na nekim drugim izvaneuropskim tržištima.

U izvedbama s dva i tri reda sjedala, CX-60 i CX-80 predvodit će europsko uvođenje plug-in hibridnih modela s rednim četverocilindarskim benzinskim motorom u kombinaciji s elektromotorom. U Mazdi to nisu službeno objavili, ali ovo je i uvod u novu platformu na kojoj će nastati i sljedeća generacija Mazde6, koja ima bazično pogon na stražnje kotače, a dolazit će i s pogonom na sve kotače. Nova generacija rednih šesterocilindarskih benzinskih i dizelskih motora, Skyactiv-X i Skyactiv-D, također će biti predstavljena u kombinaciji s 48V blago-hibridnim sustavom, kombinirajući performanse s ekološkim značajkama. Unatoč dolasku ovih modela, u proizvodnji će ostati i CX-5.

Osim toga, tijekom prve polovice 2022. bit će predstavljena nova verzija Mazdinog prvog velikoserijskog eletričnog automobila, MX-30, koji uključuje više tehnologija elektrifikacije koristeći Mazdin jedinstveni rotacijski motor kao generator.