Zanimljivo pitanje: Može li vas struja ‘udariti’ dok punite električni automobil?

Najsigurnije je vozila puniti na službenim punionicama za električne automobile

Električni automobili testirani su na sve moguće načine i stoga je mogućnost udara struje minimalna tijekom normalnog korištenja. Ali kada punite svoj automobil preko neuzemljene utičnice, stvari i dalje mogu poći po zlu.

Punjenje električnog automobila sigurno je, smatra Nijemac Stefan Moeller. Čovjek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor tvrtke za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnstadta. Šok je bio tim veći kada je iznenada i neočekivano osjetio strujni udar dok je ukrcavao prtljagu u svoj Hyundai Ioniq 5 na odmoru u Hrvatskoj.

Moeller je ostao neozlijeđen, ali je odmah išao provjeriti kako se to uspjelo dogoditi. Ispostavilo se da se auto punio preko uobičajene kućne utičnice, ali utičnica nije bila uzemljena. Nije nosio ni cipele s gumenim potplatom te je i dodirnuo metalni dio automobila. Ako se sva ova četiri stanja spoje (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari mogu biti potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju se opasnim za odrasle, a od 25 volti za djecu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu uzrokovati opasne električne udare do 150 volti. Električne nesreće ovog razmjera mogu, među ostalim, dovesti do srčanih aritmija. Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korištenih kabela: neki su dizajnirani da spriječe opasno punjenje. Stefan Moeller je nakon svog incidenta u Hrvatskoj proveo temeljitu istragu i rezultat je sažeo u obliku nekoliko savjeta o punjenju u videu na YouTubeu. U svakom slučaju, najsigurnije je struju puniti na službenim punionicama za električne automobile.