Velika europska akcija: Više od 46 tisuća vozača koristilo je mobitele u vožnji!

Problem s mobitelima u vožnji očigledno je i dalje teško kontrolirati

Više od 46 tisuća vozača uhvaćeno je u korištenju mobitela za upravljačem vozila. Brojke su stigle nakon konačne analize podataka najnovije paneuropske operacije Roadpola (Udruge europskih prometnih policija) Focus On The Road. Akcija je trajala u tjednu Roadpolovih dana sigurnosti i Europskom tjednom mobilnosti (16.-22. rujna).

U akciji je sudjelovalo 17 europskih policija (i hrvatska policija je član Roadpola). Propisi u zemljama diljem europske regije su različiti, a u većini je zabranjeno korištenje mobitela bez handsfree opreme tijekom vožnje. Policijske snage zemalja sudionica provjerile su više od 1.625.000 sudionika u prometu na više od 47.500 kontrolnih mjesta uz utvrđenih 420.075 različitih vrsta prekršaja.

Čak 46.26o vozača koristilo je mobitel za telefoniranje ili slanje poruka tijekom vožnje bez hands-free opreme, 171 vozač koristio je svoj uređaj kao navigacijski sustav držeći ga u ruci, a 14.124 vozača uhvaćeno je u korištenju drugih distraktora u vožnji, među kojima su: gledanje TV/DVD-a, čitanje novina ili jelo tijekom vožnje (potonje je zabranjeno vozačima u Švicarskoj i Poljskoj dok su putnici u vozilu).