Klasične hidraulične kočnice odlaze u povijest? Brembo najavljuje novu tehnologiju!

Prvi izvještaji govore da je kočenje s novim kočnicama by-wire mnogo uglađenije, da nema vibracija...

Brake by-wire sustav ili kočenje sa žicom je sustav koji vam je možda poznat iz nekih davnih vremena, primjerice 2005. i Mercedesove E klase koja je imala mnogo problema s ugrđenim Boschevim sustavom. Na kraju se Mercedes vratio klasičnim kočnicama. 

Bosch je tada pripremio sustav koji je imao klasične hidraulične kočnice, ali i elektroničku vezu između pedale kočnice i samih kočnica. Talijanski proizvođač kočnica Brembo sada najavljuje gotovo potpuno elektrizirani sustav, hidraulički akutatori su smanjeni i reducirani samo za uporabu na prednjim kotačima na vozilima s velikom masom. U Brembu tvrde da će za deset godina sve kočnice premium marki biti by-wire. 

Novi proizvod zove se Sensify, a hidrauliku mijenjaju električni motori koji stežu i otpuštaju kočione pločice. Sustav je puno manji i kompaktniji od klasične hidraulike. U odnosu na klasične hidrauličke kočnice put kočenja je kraći za 11 metara pri zaustavljanju od 120 km/h do nule. 

Prvi izvještaji govore da je kočenje s novim kočnicama by-wire mnogo uglađenije, da nema vibracija… Također, velika ja prednost efikasnija rekuperacija energije kod električnih vozila.