Ujedinjeni narodi traže: Ograničiti brzinu na autocestama na 100 km/h!

Novi dokument Ujedinjenih naroda prepoznaje mobilnost kao temeljno ljudsko pravo i društveno zajedničko dobro

Svake godine u cestovnom prometu pogiba oko 1.3 milijuna ljudi. Zbog toga u Ujedinjenim narodima pokušavaju djelovati i utjecati na nacionalna zakonodavstva. Novi UN-ov Plan za smanjenje broja stradalih radikalno pristupa cestovnom prometu. Naime, globalni plan Desetljeća djelovanja za sigurnost cestovnog prometa 2021.-2030.predlaže ograničavanje brzine u urbanim središtima na 30 km/h, snižavanje na 80 km/h na otvorenim cestama te maksimalnih 100 km/h na autocestama. Pogotovo za zemlje u razvoju UN poziva na ulaganje u infrastrukturu. Također zahtijeva procjene sigurnosti samih cesta (projekti poput EuroRAPA) i standard od barem tri zvjezdice od maksimalnih pet.

U Europi svi automobili koji su homologirani od 6. srpnja 2022. moraju imati tehnologije kao što su inteligentni pomoćnik za brzinu, upozorenje na pospanost, snimač podataka ili crnu kutiju, detekciju stražnjeg prometa, zadržavanje vozila u traci i sustav za kočenje u nuždi. Također će biti ugrađena instalacija za alkotester u vozilima.

Novi dokument Ujedinjenih naroda prepoznaje mobilnost kao temeljno ljudsko pravo i društveno zajedničko dobro, ali ne napreduju sve zemlje istom brzinom. Prometne nesreće su, naime, porasle u svjetskim regijama s najnižim prihodima.