Osnovna struktura traje kao i vozilo: Na tržište dolaze nove metalne gume/kotači koje koriste zračni ovjes!

ASW guma pruža dugotrajnu izdržljivu opciju za poljoprivredna i građevinska vozila te se ne mora mijenjati tijekom cijelog vijeka trajanja vozila

Startup sa sjedištem u Arizoni pod nazivom Global Air Cylinder Wheels (GACW) razvio je novu vrstu guma koja ne koristi – gumu! Zove se Air Suspension Wheel (ASW) ili kotač sa zračnim ovjesom i proizvod je izumitelja dr. Zoltana Kemenyja.

Sastoji se od mehaničkog kotača uglavnom izrađenog od čelika opremljenog pneumatskim ovjesom instaliranom pomoću cilindara u kotaču. Proizvod je ekološki i isplativ je zato što ima isti vijek trajanja kao i vozilo na koje je montiran. Kada istekne vrijeme trajanja vozila, ASW guma se može obnoviti ili potpuno reciklirati.

Jedno područje u kojem ova vrsta guma može biti izuzetno korisna su off road poslovi poput poljoprivrede, rudarstva, odnosno iskopavanja građevinskog materijala. Klasične gume u ovim sektorima su masivne te ponekad koštaju 75.000 dolara za radni vijek od samo šest do devet mjeseci.

ASW guma pruža dugotrajnu izdržljivu opciju za poljoprivredna i građevinska vozila te se ne mora mijenjati tijekom cijelog vijeka trajanja vozila. No ovdje nije kraj jer  ASW tehnologija može se primijeniti na sva vozila koja trenutno koriste tradicionalne gume. I to je nešto što GACW planira iskoristiti.

Strukture unutarnjeg kotača i vanjske gume izrađene su od duktilnog čelika visokih performansi koji su zavareni i pričvršćeni zajedno kako bi izdržali ekstremne uvjete. Cilindri s dušikom koji međusobno povezuju naplatak i bubanj imaju dvosmjerno kretanje. Cilindri su hermetički zatvoreni. Dodatno, oni imaju unutarnje podmazivanje i brtvljeni su elastomernim brtvama visoke učinkovitosti. Gume/kotači se ne pregrijavaju i male su deformacije, štoviše, nema osjetljivosti na neravnomjerno trošenje gaznoga sloja.

Potrošni dijelovi? ASW-ovi se mogu opremiti gaznim slojem od poliuretana i on je podložan zamjeni i to tri do pet puta kasnije od klasičnih guma i uz mnogo nižu cijenu. Dostupan je i gazni sloj s materijalom otpornim na vatru, metalom.

GACW najavljuje razvoj guma za sva cestovna vozila…