Zašto koristiti skupe rakete: Satelite će uskoro katapultirati u svemir!?

Ovaj nevjerojatan projekt mogao bi radikalno smanjiti troškove letova u svemir jer će rakete koristiti tek u završnoj fazi, kada će biti potrebno najmanje energije...

Možda zvuči kao ludi prijedlog, ali startup iz Kalifornije, SpinLaunch, zapravo razvija alternativnu tehnologiju lansiranja u svemir koja koristi vakuumski zatvorenu centrifugu te brzinu nekoliko puta veću brzine od zvuka prije nego što lansira teret u orbitu.

Prema izvještaju CNBC-a, SpinLaunch je prošlog mjeseca, 22. listopada, proveo prvi probni let koristeći prototip električnog sustava za lansiranje u Spaceport America u Novom Meksiku. Lansiranja raketa su nevjerojatno skupa i također su loša za okoliš, budući da jedno lansiranje stvara nekoliko stotina tona CO2, koristi tisuće litara vode, a također može ispustiti štetne dušikove okside u atmosferu. SpinLaunch ne samo da ima za cilj pružiti znatno održiviji sustav lansiranja, već je također postavio cilj pružanja usluga lansiranja satelita po najnižoj cijeni u industriji, rekao je izvršni direktor SpinLauncha Jonathan Yaney.

Sa svojim sustavom za lansiranje, nazvanim Suborbitalni akcelerator, SpinLaunch je razvio sustav koji se ne oslanja na raketno gorivo i umjesto toga koristi električnu energiju, kinetičku energiju i centrifugalni mehanizam  pa sve podsjeća na katapult. Stroj se sastoji od čelične vakuumske komore od 1000 tona koja održava nizak tlak potreban da bi se klipovi od ugljičnih vlakana vrtjeli pri nevjerojatno velikim brzinama uz minimaliziranje aerotermalnog zagrijavanja. Zrak se isisava iz komore prije lansiranja kako bi se omogućilo okruženje s niskim trenjem, što omogućuje projektilu da postigne brzinu od otprilike 1600 km/h prije nego što ga lansiraju iz cijevi.

Tvrtka je do danas prikupila 110 milijuna dolara i do sada je izgradila manji  testni sustav ( u momjeru 1:3) koji je koristila za nedavni uspješan probni let. Čak i na trećini skale, vrijedi napomenuti da i dalje doseže visinu od 50 metara, što znači da bi konačni model bio otprilike iste visine kao Eiffelov toranj.

SpinLaunch za završnu verziju razvija projektile koji postižu brzine od nekoliko tisuća km/h nakon što se katapultiraju u zrak.

SpinLaunch na kraju želi dodati raketne motore koji bi se koristili tek kada projektili već stignu u suborbitalni prostor. Privatna svemirska tvrtka kaže da će na kraju moći poslati oko 200 kg korisnog tereta u orbitu uz djelić cijene drugih usluga lansiranja satelita, kao što su usluge koje vode SpaceX, Virgin Galactic i druge svemirske kompanije. Tijekom sljedećih osam mjeseci, SpinLaunch će izvesti otprilike 30 suborbitalnih probnih letova iz Spaceport America.