Mazda, Toyota i Subaru ne odustaju od benzinaca i dizelaša: Najavljuju alternative električnim vozilima!

Odluka Toyote, Mazde i Subarua nije iznenađujuća jer te tri marke nisu potpisale obvezu prodaje samo električnih automobila od 2035. kao što je predloženo tijekom klimatske konferencije COP26

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Toyota, Mazada i Subaru, zajedno s Kawasakijem i Yamahom, objavile su da će nastojati postići CO2 neutralnost ne samo putem električnih modela.

Dva proizvođača motocikala naglasila su svoju predanost motorima na vodik, dok će Mazda razviti poseban 1,5 SkyActive-D koji pokreće biodizel. Potonji će biti montiran na Mazdu2 pod nazivom Mazda Spirit Racing Bio concept koja će sudjelovati na Super Taikyu utrci u Yokohami.

Toyota i Subaru će sudjelovati u Super Taikyu prvenstvu koristeći sintetička goriva dobivena iz biomase te koristeći BRZ i GR86. Ostaje vidjeti kako ove tri marke planiraju osigurati dovoljnu proizvodnju navedenih goriva za neku buduću komercijalnu uporabu.

Toyota je već neko vrijeme uključena u projekte vodika. Uz tehnologiju gorivnih ćelija, međutim, japanska tvrtka planira pravi motor na unutarnje sagorijevanje na ovo gorivo. On je konstrukcijski sličan benzinskim motorima.

Odluka Toyote, Mazde i Subarua nije iznenađujuća jer te tri marke nisu potpisale obvezu prodaje samo električnih automobila od 2035. kao što je predloženo tijekom klimatske konferencije COP26. Zajedno s njima, čak ni Volkswagen, BMW, Hyundai i Honda…, nisu potpisali ugovor.