Test: Mogu li klasične lance za snijeg ugroziti tekstilni? Iznenađenje je uspješnost pri pokretanju vozila!

Kada su u pitanju montaža i rukovanje, Michelin Easy Grip, Autosock i Goodyear Ultragrip imaju prednosti u odnosu na konvencionalne lance za snijeg

Lanci za snijeg su jedan od najvažnijih dijelova zimske opreme koju trebate ponijeti sa sobom u automobil. Pogotovo ako planirate na skijanje, visoko u Alpe. Osim klasičnih lanaca, već neko vrijeme postoje i tekstilna pomagala vožnju na snijegu koja su se sada razvila u pravu alternativu. Uz mjerenje vučne sile, prvi put je korištena metoda koju je razvio austrijski klub ÖAMTC (koji je i proveo test) za objektivno određivanje prijenosa snage pri startanju na snijegu. Ispitivanje je provedeno u gumama dimenzija 225/50 R17.

Prije svega treba znati ako su lanci obavezni na plavom prometnom znaku, moraju se ugraditi klasični lanci za snijeg – tekstilna pomagala za pokretanje u takvoj situaciji nisu dopuštena.

– Čak i ako niti jedan od devet testiranih modela nije postigao najvišu ocjenu vrlo dobar (pet zvjezdica), ukupni rezultat je pozitivan sa šest dobrih ocjena (četiri zvijezdice)  i tri zadovoljavajuće (dvije zvjezdice). Iznenadilo nas je da tekstilna pomagala ni na koji način nisu inferiorna performansama lanaca za snijeg, ako se radi o prijenosu snage pri startanju. Naprotiv, s Michelin Easy Gripom, tekstilni proizvod ima prednost u ovom vrlo važnom kriteriju – naglašava Steffan Kerbl, mehaničar ÖAMTC-a.

Kada su u pitanju montaža i rukovanje, Michelin Easy Grip, Autosock i Goodyear Ultragrip imaju prednosti u odnosu na konvencionalne lance za snijeg.

Činjenica da je šest lanaca za snijeg još uvijek superiorno u odnosu na tekstilne alternative u testu posljedica je njihove pouzdanosti. Steffan Kerbl objašnjava:

– Testne vožnje su vodile, između ostalog, preko suhe rute od maksimalno 50 kilometara, maksimalna brzina bila je temeljena na specifikacijama proizvođača, ali je iznosila najviše 50 km/h. Čak i nakon relativno kratke udaljenosti, vidljivi su jasni znakovi istrošenosti na tekstilnim pomagalima s rupama u strukturi materijala.

Stručnjak ÖAMTC-a nije u potpunosti zadovoljan u tom pogledu, čak ni s nekim konvencionalnim lancima za snijeg. Tragovi trošenja nisu bili pretjerno vidljivi, ali jedna karika lanca u modelu, Pewag Servomatik je pukla, vjerojatno zbog preopterećenja.

 

Upravljanje Snijeg Trošenje Ocjena Preporuka
PEWAG Brenta 9 2,3 1,9 1,1 1,8
****
RUD innov8 Hybrid 2,3 1,5 2,1 1,9
****
FILMER Super Grip 2,5 1,4 2,3 2,0
****
PEWAG Servomatik 2,0 1,3 3,0 2,0
****
RUD Centrax 2,1 2,1 1,6 2,0
****
KÖNIG easy fit CU 9 2,2 3,0 2,0 2,5
****
MICHELIN Easy Grip Evolution (tekstilni) 1,9 1,3 3,6 2,6
***
AUTOSOCK (tekstilni) 1,8 2,5 4,6 2,8
***
GOODYEAR Ultragrip (tekstilni) 1,5 2,6 4,9 2,8
***