Važna tema: Postoji li veza između istrošenih guma i naplate osiguranja!

Iz osigurateljnog pokrića isključene su između ostalog i štete nastale kao posljedica korištenja vozila bez propisne zimske opreme sukladno propisima države u kojoj se dogodio osigurani slučaj

Pametni znaju čemu služi kasko osiguranje! Ukoliko vam netko pokuša podvaliti odgovor kako su njime doslovno, ali doslovno pokrivene sve moguće „gluposti i bedarije“ koje vlasnik vozač vozila može napraviti, pod uvjetom da ima valjanu vozačku dozvolu te da štetu nije napravio mortus pijan i/ili drogiran a niti namjerno, znajte da ne govori istinu. Točnije nije upoznao pravu prirodu čovjeka. To što sve ljudski um može proizvesti kao „ideju“ e to ni jedna polica osiguranja ne može obuhvatiti! S druge strane znate kako se kaže, sve što nije zabranjeno i/ili isključeno je dozvoljeno tj. pokriveno policom osiguranja.

Budući većini vozača, vlasnika vozila zimske gume predstavljaju ekstreman financijski izdatak, mnogi svake godine odgađaju njihovu kupnju, sve se nadajući blagoj zimi. Ljeta u ovim krajevima postaju nepodnošljiva, zime blage, a snijeg je većini djece mlađe dobi poznat zahvaljujući isključivo sadržajima s „malih ekrana“. Ubrajaju se sada u „male ekrane“ i zasloni mobitela u tableta zar ne? Klimatske promjene su tu, čemu panika zbog snijega i leda? Uostalom, kakve veze zimske gume imaju s kasko osiguranjem! Imaju, imaju! Imaju i s ostvarivanjem dobiti osiguravajućih kuća. Budite realni, kad bi osiguravajuće kuće štete po osnovi polica osiguranja nadoknađivale šakom i kapom, bez ikakvih kriterija i zadrške, koliko bi opstale?

Nije riječ o humanitarnim udrugama, samaritanski duh nije temelj ni postanka ni opstanka osiguravatelja. Pazite stoga na uvjeti za osiguranje automobilskog kaska. Kasko osiguranje je dobrovoljno osiguranje, možete ga ali i ne morate „imati“! Budući je dobrovoljno, a ne obvezatno, uvjete ne propisuje regulator, Hrvatski ured za osiguranje nego osiguratelji. Znači razlika može biti od osiguravajućeg do osiguravajućeg društva.

Skratit ćemo vam muke. Iz osigurateljnog pokrića isključene su između ostalog i štete nastale kao posljedica korištenja vozila bez propisne zimske opreme sukladno propisima države u kojoj se dogodio osigurani slučaj, osim u slučaju kad šteta nije u uzročnoj vezi sa stanjem na cesti. Kad smo već kod guma još jedna napomena iz osigurateljnog pokrića isključene su i štete nastale zbog „ćelavosti guma“, kako se od milja naziva ta vozačima dobro znana pojavnost! Nije da su glumama „otpale dlake“, nego su se ozbiljno izlizale. Godina proizvodnje i način korištenja, temeljito raubanje čini svoje! Svi znaju što znači dubina šara na gumama, ali da vas netko u gluho doba noći naglo prene iz sna i pita znate li kolika mora biti dubina utora pneumatika po gaznoj površini, priznajte da biste pomislili da je riječ o nekom terminu iz vama nepoznate teorije struna! Radi se dakako o jednoj te istoj stvari!

Doista većina osiguravajućih kuća iz pokrića po osnovi kasko police isključuje i štete nastale zbog istrošenosti guma preko propisane granice i neodržavanja vozila. Ako računate na pokriće štete po osnovi police kasko osiguranja neka vam ne bude teško baciti oko na vašu zimsku opremu, stanje guma, a osobito na opće uvjete pokrića upravo one osiguravajuće kuće kod koje imate kasko. Ono što vrijedi za vašeg prijatelja, kuma, poznanika, rođaka ili tek slučajnog poznanika ne mora vrijediti za vas. Bitno je kome ste potpisali i što ste potpisali. Uostalom kao i inače u životu.